Perrigny-sur-Loire

Rust, ruimte en groen

image
image

Perrigny-sur-Loire is een klein dorp op het Franse platteland, gelegen in het departement Saône-et-Loire, regio Bourgogne. Bijna grenzend aan de rivier de Loire waar aan de overkant van de rivier de regio Auvergne ligt. De gîte ligt buiten de dorpskern, tussen de weilanden, waarvandaan je via de smalle heuvelachtige landweggetjes naar de bossen of richting de dorpskern wandelt voor een mooi uitzicht op de Loire. In het dorp is naast de kerk een restaurant met een traditionele Franse keuken met huisgemaakte gerechten van lokale producten.

Het heuvellandschap biedt mooie vergezichten en rustige landwegen om te fietsen. Perrigny ligt nog net in het heuvellandschap voordat het overgaat in het lagere en vlakke landschap van het Loire gebied. De Loire vormt de grens tussen de Bourgogne en de Auvergne. Hier zijn vele fietstochten uitgezet die te combineren zijn met de Voie Verte, de eerste Groene Weg van Frankrijk. “De “Voie Verte” zijn exclusief bestemd voor niet-gemotoriseerde voertuigen, voetgangers, fietsers, skeelers, mindervaliden en soms ruiters. Ze maken gebruik van oude jaagpaden langs kanalen en rivieren, ongebruikte spoorlijnen, kustpromenades, bospaden en de lanen van stadsparken.” Op de website van ‘Fietsen in Frankrijk vindt u informatie over Tour de Bourgogne Fietsroute.

Dit gedeelte van de Bourgogne is een combinatie van natuur, rust en ruimte waar het heerlijk fietsen en wandelen is met leuke stadjes op rij afstand in de Bourgogne en de Auvergne. Garanties op het weer geven we niet, maar ook in oktober valt nog volop te genieten van zonnige (mid)dagen.

Bourbon-Lancy ligt op 15 minuten rij-afstand van Perrigny-sur-Loire. Hier kun je elektrische fietsen huren om de Voie Verte te fietsen. Deze stad heeft een oude middeleeuwse wijk, parken, een bekend kuuroord, een meer met zijn kleine ” gezondheidspad “, een casino en een paar musea. Het wellness centrum CeltÔ opent elke dag van de week haar deuren voor u. Een balletje slaan is ook mogelijk op de golfbaan met 9 holes. Voor de kleintjes tot 12 jaar is Le Petit Robinson een leuke plek. Een attractiepark met dieren, een mini golf, karten en nog veel meer.

In de omgeving vindt u, afgezien van diverse wandelroutes, de Signal de Mont, een berg van 472 meter hoog.

In Saint-Aubain-sur-Loire (15 km) kunt u uw gehuurde kano te water laten voor een mooie tocht over de Loire. Ook geschikt voor kinderen. In het vakantiehuis vindt u informatie over kanoverhuur.

In de tegenovergestelde richting ligt Digoin (14 kilometer). Een kleine stad met een mozaïekmuseum, de kanaalbrug over de Loire, een ooievaarsnest op de kerktoren, een museum gewijd aan de Loire, zijn fauna, zijn flora en nog een kano-kajakbasis op de Loire. Ook zonder vaarbewijs kunt u in Digoin boten huren voor een dagje varen op het kanaal.

image

Paray-le-Monial (30 km) is vooral bekend om zijn Basiliek van het Heilig Hart en zijn paardenrennen.

Dicht bij Le PAL
Binnen een straal van zo’n 30 minuten rijden, vindt u diverse activiteiten voor kinderen waarvan Le PAL de grootste is. Een dieren- en attractiepark van 50 hectare met 25 attracties en 600 dieren uit vijf continenten.
Association Le Domaine des Lionnes is een kinderboerderij. Opgezet door liefhebbers van dieren in het algemeen en Shetlandpony’s in het bijzonder.
Het vrijetijdspark Diverti Parc met Travellers’ Choice 2021, biedt talrijke activiteiten voor jong en oud.

Perrigny-sur-Loire ligt op de grens Bourgogne/Auvergne waar de Loire de grens vormt. Perrigny is dan ook een prima vertrekpunt voor uitstapjes in de Bourgogne én de Auvergne.

image
image

Moulins (50 km), hoofdstad van de Bourbonnais ligt het Grand Café, “een café-brasserie op Place d’Allier, is een van de mooiste van Frankrijk. Het is opgenomen in de Inventaris van Historische Monumenten en heeft zijn decoratie uit 1899 behouden. Art Nouveau-stijl, de voorgevel van houtwerk, de muren versierd met spiegels waarvan de gecombineerde reliëfs de ruimte tot in het oneindige ontplooien, de klok en de barometer zijn prachtig bewaard gebleven.” Meer informatie: www.moulins-tourisme.com.

Vichy (70km). Met haar warmwaterbronnen en geisers, Vichy paddle, wandelroutes langs de Allier en de keizerlijke chalets waar Napoleon III zijn jeugd doorbracht. Neem lege flessen mee naar Vichy om ze in Source Célestin te vullen met het bekende bronwater.

Dompierre-sur-Bresbre, dichtbij ons vakantiehuis ligt Le PAL (een attractie- en dierenpark waar kinderen (en volwassenen) stoom kunnen afblazen.

Het Regionaal Natuurpark Morvan met onder andere de Gallische vestingstad Bibracte en Mont Beuvray ligt op een uurtje rijden en op ongeveer 45 minuten van de gîte kunt u een boeddhistische tempel bezoeken. Bezoek op de route naar de Morvan ook dé bezienswaardigheid van het plaatsje Ternant: twee bijzondere triptiek altaarstukken uit de 15de eeuw.

Wilt u vissen dan vindt u op www.peche-saone-et-loire.fr meer informatie over visplaatsen in meren en rivieren in het departement Saône-et-Loire. Voor informatie over vissen in het departement Allier kijk op www.federation-peche-allier.fr. Houd er rekening mee dat een visvergunning nodig is.

En uiteraard…. biedt deze Bourgondische regio een keur aan restaurants. Ook ons dorp heeft een restaurant met een Franse keuken waar met lokale producten wordt gekookt.

Perrigny-sur-Loire ligt tussen Digoin en Bourbon-Lancy. Beide richtingen 15 minuten rijden met de auto. Daar vindt u verschillende grote supermarkten (zoals LeClerc) aan de rand van de stad. Locale supermarkten zijn te vinden in Saint-Agnan (10 min) en Gilly-sur-Loire (10 min). Bakkers zijn te vinden in Diou (Allier) (15 min) en in het centrum van Digoin en Bourbon-Lancy. In de gîte ligt een lijst met adressen en openingstijden van de supermarkten in de buurt.

Een klein Frans dorp, gelegen in het departement Saône-et-Loire, regio Bourgogne op de grens met de Auvergne.